עבירות צווארון לבן – כדאי לדעת

צווארון לבן

עבירות צווארון לבן הינן עבירות על התנהגויות שאינן חוקיות שמלכתחילה התבצעו למטרות של רווח כלכלי. מהן עבירות צווארון לבן, מה ההבדל בין עבירת צווארון לבן לבין עבירות פליליות אחרות על כך ועוד במאמר הבא.

צווארון לבן איננו מושג משפטי, אלא נהוג לתייג עבירות מהסוג הזה בתור עבירות כלכליות מובהקות. במושג עבירות צווארון לבן עושים שימוש דווקא בתקשורת כמו למשל בעיתונות, בטלוויזיה ובשאר אמצעי המדיה בכדי לעדכן את הציבור בעבירות מהסוג הזה שפעמים רבות נעשות על ידי אנשי ציבור או אנשים בעל כוח השפעה כזה או אחר.

איך מאבחנים מהן עבירות צווארון לבן?

לרוב, עורכי דין לא אוהבים לעשות שימוש במושג עבירות צווארון לבן, שכן אין זה מושג מקצועי מעולם המשפט, לכן האבחנה מתבצעת במקרים אלו דווקא על פי סוג הפרסונה או התפקיד המקצועי של האדם שביצע אותה ולאו דווקא על פי סוג העבירה. כלומר, יכול להיות מצב של עורך דין, רופא, מנהל בכיר שיואשם בעבירה פלילית שאיננה דווקא עבירה כלכלית ובכל זאת עבירה זו תיחשב לעבירת צווארון לבן על פי ההגדרה שלה.

אלו עבירות כלכליות קיימות בהקשר של צווארון לבן?

  1. עבירות תרמית הרצת ניירות ערך, ניסיון להשפיע על המסחר בבורסה בדרכים שאינן לגיטימיות.
  2. עבירות דיווח עבירות טכניות. אי רישום או רישום לקוי של תשקיף.
  3. עבירות שוחד לקיחת שוחד או טובות הנאה.
  4. מעילה בכספים עבירות הונאה.
  5. הלבנת כספים העלמה של כספים דרך גורם מתווך.

איך עוליםעל ביצוע עבירות כלכליות?

בעשור האחרון חקירות המשטרה עברו שינוי ניכר של ממש, מחקירות ספציפיות לחקירות בהיקף נרחב מה שנקרא פרשות. החקירות הללו מתחילות כחקירה סמויה, כלומר המשטרה אוספת חומר בלי שהחשודים יודעים על כך כמו למשל איסוף ראיות, חקירת עדים, איסוף מסמכים, האזנות סתר ולאחר מכן מגיע שלב החקירה הגלויה.

בשלב זה, החשוד מוצא את עצמו לראשונה נחקר על ידי המשטרה, זאת אחרי שהחקירה כבר כביכול מבוססת. עבירות צווארון לבן נחשבות לחמורות מאוד ומחייבות התייעצות עם עורך דין המתמחה בעבירות מהסוג הזה.